22. mar, 2022

Pembroke tankar

Jag har den sista tiden funderat mycket på Pembroke, på min start och min resa inom rasen, och vart den, som ras är på väg. 

Jag själv fick min första Pem när jag skulle fylla 12 år, och året efter kom nr 2 in i familjen. Av någon anledning så visste jag ganska tidigt att jag skulle föda upp Pem när jag blev äldre, det var liksom aldig någon tvekan om den saken. Som tonåring så hade jag inte idoler i form av popband eller tonårsidoler på väggen, utan jag hade Pembroke. Mina absoluta favoriter var Caswell Duskie Knight och hans dotter Evancoyd Personality Girl. Två individer som suttit fast på min näthinna sen dess och varit någon form av både inspiration och grundmall. 

Om man tänker på att dom var födda 1963 repsektive 1967 så kan man fastslå att rasen inte ändrat sig så hemskt mycket dom senaste 60-70 åren. Båda två hade lätt kunnat ge många av våra Pemar idag, en match i ringarna. 

När jag var i England för ca 10 år sen så fick jag träffa en hane som gick rätt in i hjärtat på mig. Underbara Pemcader Belroyd Zeus. Jag fick sen möjlighet att låna hit hans son, Pemcader Jenson Button som gjorde bra ifrån sig både som avelshane och i utställningsringarna. Hans BPH var dessutom ett av dom mest imponerande jag sett och jag tror nog att många av hans avkommor har hans glada, orädda sätt och imponerande hållning. Nu har jag dessutom fått möjligheten att leva med Jensons son, Collin, vilket är en otrolig chans att få behålla dessa underbara linjer. Linjer som man dessutom vet vart dom kommer ifrån, vad stamtavlan innehåller och vad det är troligast att man kan förvänta sig vid parning. 

Collin har verkligen pappas energi, glädje, stolthet och otroliga vänlighet. Något som han har lämnat till flera av sina valpar. Det finns mycket vilja också, men detta är en gårds/vallhund och dom ska inte vara för veka, det ingår inte i rasstandarden. 

Ser med glädje fram emot att gå vidare i dessa linjer och följa min avelsplan. När jag avlar vill jag veta vad jag gör, jag vill använda kända linjer så långt det går och jag vill inte bara göra fler Pembroke. Jag vill göra bättre Pembroke, inte bara ha valpar i köket för att det är mysigt.