14. jul, 2022

Tillbaka blick

Jag har tänkt mycket på mina gamla hundar och vad jag har lärt mig genom över 50 år med Pembroke.  Tänker att man får dom hundarna man förtjänar, eller dom hundar man behöver för att lära mera. Ibland får man hundar som min Nika som jag har nu, hon åker liksom bara med. Hon bråkar inte med någon och måste hon säga ifrån, så är det aldrig mer än nödvändigt. Hos henne har jag sett hur man kan vara stark och kraftfull på ett mycket milt och generöst sätt. Men, det är ju inte alltid fallet med Pembroke, dom brukar ju vara lite mer "på". 

Min mamma, Björg som hade kennel Wee-Folk´s, fick överta en ouppfostrad tik, Jolly, i slutet av 70-talet. Hon var en vass, osäker tik och där fick vi kämpa för att få henne att bli hanterbar. Insåg att det ibland kan handla om styrka och tålamod.

1980 blev jag "övertalad" att ta in Flash i min flock. Nu när jag kan se i backspegeln, så är det kristallklart att han på nåt sätt var "felkopplad" i huvudet. Han klarade överhuvudtaget inte av andra hundar än dom vi hade i vår egen flock, och ett par andra tikar som inte var för stora. Alla andra,flög han omedelbart på, i full skala. Jag hade han i 11 år, och lärde mig otroligt mycket om att hantera hundar, läsa kroppsspråk och hur kopplet kan vara en stor nackdel. Faktiskt så lärde jag mig att "klara av" han, bättre utan koppel. Han var också otroligt snabb tänd, så där började min egen träning att håll mig lugn och använda min egen power, kroppsspråk och agera på "hundsätt". 

Min Candy som var född 1987, var en stark tuff tik, som klarade av att styra andra hundar bara genom att titta på dom. Hon råkade på äldre dagar ut för lite olyckor, men hennes tuffa humör gjorde att hon lätt klarade av det. Jag fick fortsätta på vägen att använda min egen power och kroppsspråk för att ha något att säga till om.

Luke var en hane ur en kull med 7 valpar. Han var tuff och stark redan från början och jag insåg snabbt att jag inte kunde sälja honom, av flera olika anledningar. Han var rolig, stark, fin att se på och han och jag hade en fin relation. Men, han krävde också under dom första åren att man alltid hade koll på läget. Eftersom jag har koll på mina stamtavlor, så visste jag vart hans humör kom från. Där fortsatta resan för mig, att få ordning på mitt heta hetsiga humör.Att höja rösten och skrika ökar bara på Pemarnas egen energi och kraft. Han föddes under min starkaste Star Wars period, underbart att stå och ropa på Luke!! ( Star Wars kommentar) 

Det här är ett axplock ur alla mina underbara Pembroke, tror det är ca 30 st, som jag fått möjligheten att leva med. Alla individer har olika mentaliteter för att en mentalitet är ihopsatt av olika saker. Mod, nyfikenhet, glädje, trygghet, förmågan att skaka av sig händelser och så vidare. Idag har vi möjlighet att göra BPH på våra hundar, en mental beskrivning där man kan få fler ledtrådar till sin hunds beteende och hur man kan träna den för att känna sig trygg i vardagen. Synd att inte fler gör det med sina hundar. Själv ska jag göra det med Tess i nästa månad, ser verkligen fram emot det.