14. sep, 2022

Friskvård

I helgen så var jag och Tess på en mini kurs i Friskvårdsträning. Vi fick träna på övningar som ger bra träning för olika muskelgrupper i kroppen och som även kan utvecklas för att bli ännu mer effektiva. Det var bland annat att backa, tass på ett lite högre underlag och så min och Tess stora utmaningar, gå sakta och stå still. 😋 Mycket givande kurs var det och det var extra roligt då både Tess mamma Joy och systern Bianca var med. Alltid lika roligt att träffa "familjen". 

Det ger många tankar när jag hör Suzanne prata och jag kan koppla ihop det med ett otal diskussioner genom åren med olika uppfödare, veterinärer, DNA specialister och vanliga hundägare om sundheten i våra hundar och mer specifikt, hos Corgi, både Pembroke och Cardigan. Jag upplever att det har blivit ett väldigt fokus på att tävla bland hundmänniskor och det är ju bra att hundarna får aktiveras, men det är ju bra med balans i allt man gör. Det pratas en del om artros och olika ledproblem och det är kanske något som man inom dom olika raserna bör ta upp till diskussion. Då tror jag absolut inte att man kommer någonstans på olika sociala medier, utan rasklubben borde kalla till olika rasmöten för att kunna diskutera på plats. Det är oerhört viktigt att sprida rena fakta, för precis som viskningsleken, där fakta ändras från mun till mun, så upplever jag att det är likadant på sociala medier. Ett annat extremt stort problem på sociala medier, är att man refererar till våra raser som Corgi! Många gånger går en diskussion igång utan att man specificerat vilken ras man pratar om, och man kan genom att läsa inläggen, inse att man pratar om båda raserna. Man måste komma ihåg att vi har två raser, med olika temperament och olika för och nackdelar, även när det gäller hälsan. 

Det är ju självklart att en individ som alltid går på högvarv och upplever mycket stress i sin vardag, får påverkan på kroppen över tid. Det är ju ett stort problem hos människor och det finns inget som säger att det inte skulle vara så på djur också. Båda corgi raserna är Gårds-och Vallhundar, som har använts på olika sätt och därför har det avlats på olika temperament. Pembroken var mest använd på gården, för snabba, korta insatser som hunden ofta fick lösa själv. Det innebär att dom är och ska vara,  "snabbtända", självständiga och i allmänhet med mycket energi. När man avlar så måste man se alla olika delar hos ett temperament för att förstå hur man bäst parar ihop två olika individer. Jag har genom åren sett att det har blivit lite mer rädslor hos Pembroken och det är tråkigt, inte minst för hundägaren. Att göra BPH på sina avelsdjur, och helst på alla i kullarna, är ett mycket bra sätt att förstå vilka egenskaper man har hos sina egna hundar, och kanske se vad man behöver tänka på i val av avelsdjur.